azithromycin rektale Verabreichung €128.59

Slavnostní koncert k 25. výročí založení Soukromé ZUŠ Blansko 29.5.2019

    ARS UNA, SPECIES MILLE Umění jedno, podob tisíce   Aby slunce bylo jasné a kousíček citu i v nás, aby věci nejen krásné měly svůj řád i čas…   Sálem Dělnického domu v Blansku, který se oděl do slavnostního hávu, se v podvečer poslední květnové středy nesou verše. Soukromá základní umělecká škola, založená před […]

 

 

ARS UNA, SPECIES MILLE

Umění jedno, podob tisíce

 

Aby slunce bylo jasné a kousíček citu i v nás, aby věci nejen krásné měly svůj řád i čas…

 

Sálem Dělnického domu v Blansku, který se oděl do slavnostního hávu, se v podvečer poslední květnové středy nesou verše. Soukromá základní umělecká škola, založená před 25 lety manžely Jeřábkovými, přivítala hosty programem, na němž se podíleli žáci a pedagogové všech vyučovaných oborů od nejmenších až po nejstarší žáky. Od vtipného představení dramatického oboru, přes pěvecká vystoupení přípravných oborů – nejmenších žáčků školy a školního pěveckého sboru jsme se spolu s hosty přenesli k sólovým partům. Ti nejzkušenější ukázali, že umějí překrásně zahrát na akordeon, klavír, nebo zazpívat, v některých případech dokonce skloubili obojí.

A tak to v naší škole chodí – muzikanti doprovázeli tanečníky, tanečníci předvedli svoje výkony, inspirováni klasickými i populárními melodiemi ať už flétnového, kytarového souboru nebo školního orchestru. V pestrém programu se tak měli možnost prezentovat žáci klasického, lidového, současného, moderního a společenského tance nebo stepařského studia. V tradičním duchu se nesl i folklórní blok lidových písní v podání Cimbálové muziky Draha a menších i větších zpěváků. Tu správnou atmosféru na jevišti i v hledišti přinesl energický čardáš v podání tanečníků folklórního souboru Drahan. Závěr pak patřil tanečnímu orchestru Soukromé umělecké školy a zpěvákům, jejichž vystoupení bylo obohaceno tanečním ztvárněním.

 

Soukromá základní umělecká škola prožívá právě ten nejkrásnější věk. Je mladá a budoucnost má ve svých rukou. Při tomto jubileu je na místě poděkovat nejenom všem těm, kteří se podíleli na přípravě slavnostního programu, ale i všem divákům a rodičům, kteří své děti k umění přivedli a vytrvávají. Poděkovat se sluší také zástupcům města Blanska za jejich podporu a návštěvu, ale největší dík patří manželům Jeřábkovým a vedení školy, protože založit školu a zajistit její chod po celých 25 let není zcela běžné, ani jednoduché. Cílem uměleckého snažení všech příznivců a pedagogů školy je nejenom vychovávat mladé umělce, ale především přinášet skrze umění do života lidí radost, činit jejich život krásnějším a smysluplnějším. Nakonec zbývá už jenom popřát Soukromé základní umělecké škole do dalších let hodně šikovných žáků i pedagogů, hodně štěstí, energie, úspěchů, dalších vystoupení a krásných akcí, které budou přinášet radost nejenom jim samotným, ale hlavně všem ostatním, kterým není kultura, umění a tradice lhostejné.

 

Tisíckrát přát si a mít a chtít… Aby svět o umění chudší nebyl, snad proto stojí za to žít.

 

Irena Čepová

 

 

Soubor fotografií z koncertu, naleznete v záložce FOTO.

« Zpět na přehled aktualit